EHU-ko Informatika fatxada I Fachada Informática UPV // Donostia 2010

Bere bizitzaren 26 urteetan zehar, Donostiako EHUko Informatika Fakultateak hainbat aldaketa jasan ditu momentuko beharren arabera, baina kasu honetan egungo fatxadaren erabateko eraberritzea proposatzen da, denborarekin kalteak jasan baititu duen itxurara eraman dutenak.
Eraikinaren inguratzailearen berritzeak berorren portaera energetikoa hobetzeko aukera eskaintzen digu, modu honetan eraikin eraginkor bat lortuz egungo baliabide naturalen kontsumoa jaitsiko duena.
Gainera, aukera hau eraikinari itxura berritzaile bat emateko ere aprobetxatzen da, bere barnean garatzen diren berrikuntza eta teknologia berrien irudi bilakatuz.
Honetarako elementu arkitektoniko batzuk proposatzen dira eta baita eraikineko fatxadan eragingo duten neurri pasibo batzuk. Eraikinaren eraginkortasun energetikoaren hobekuntza eta irudi berritzaile bat lortzen dira.
Estruitutako xaflazko hiru hormatal handi fatxadan zehar elkar nahasten dira plano joku bat sortuz. Honek eguzki babes neurriei erantzuteaz gain, multzoari itxura berri eta teknologiko bat ematen diote.
Hormatal horietako bat makurtuz sarrera atari bat lortzen da, eraikinak behar duen beharrezko harrera gunea osatuko duena, 8,5 metro sakonerakoa.
Gainera, eraikinaren inguruko lorategia fatxadan barneratzen da landareak hazten diren sare baten bidez. Honela fatxadaren atal aktibo izatera pasatzen da ardura bioblimatikoa betez.
Eraikinaren erabilerarekin lotutako keinu ikusgarri bat egiteko lekua ere egongo da, informatikan erabiltzen den MS_DOS hizkuntzako kolore eta idazkera bereziarekin textu bat gehitzeko asmoa baitago.

A lo largo de sus 26 años de vida, la facultad de informática de la UPV en Donostia ha sufrido diversas reformas interiores respondiendo a las necesidades, pero en este caso se propone la completa renovación de la fachada existente, deteriorada con el paso del tiempo, dotando al edificio de una imagen actual y referente.
La reforma de la envolvente del edificio se plantea como una oportunidad para mejorar el comportamiento energético del mismo, obteniendo como resultado un edificio eficiente que logre reducir el consumo actual de recursos naturales.
Además, se aprovecha la ocasión para dar al edificio un aspecto renovado, que sea imagen y estandarte de la innovación y de las nuevas tecnologías que se vienen desarrollando en su interior.
Se proponen para ello unos elementos arquitectónicos y unas medidas pasivas que actuarán sobre la fachada del edificio, obteniendo así una mejora en la eficiencia energética del edificio y un aspecto innovador.
Tres grandes paños de chapa extruída se combinan a lo largo de la fachada, creando un juego de planos que, además de responder a los requerimientos de protección solar, dotan al conjunto de un aire nuevo y tecnológico.
Uno de estos paños, inclinado, origina un atrio de entrada, conformado el necesario espacio de “antesala” del edificio con una profundidad que alcanza los 8,50 metros.
Además, se interioriza en la fachada el jardín perimetral del edificio mediante una malla por la que trepan las plantas, pasando a formar éste parte activa de la fachada y cumpliendo una labor bioclimática.
También hay sitio para realizas un guiño vistoso al uso del centro, ya que se propone la incorporación de un texto con la rotulación y colores característicos del lenguaje MS-DOS, utilizado en informática.

Ireki|Abrir
Ireki|Abrir

 

 

Izaskun Larzabal
arquitectura I urbanismo
Avenida de Tolosa nº5 3ª planta 1/D
20.018 Donostia | San Sebastián
Tel 943 44 58 54 | Fax 943 44 53 27
tecnicos@izaskunlarzabal.com
www.izaskunlarzabal.com